Jdi na obsah Jdi na menu

Mini Appaloosa

Historie

 Miniappaloosa není plemeno původní, ale cíleně vyšlechtěné, jedná se o miniaturní verzi amerického plemene appaloosa. Miniappalosa byli vyšlechtěni v USA (jméno appaloosa je odvozené od tamního kraje Palouse) Malým koníkům zůstala většina znaků velkých appaloosů, jako je barva, elegance a odolnost, zbylé vlastnosti přinesla různá plemena ponyů (american minihorse, fallabela, částečně i shetland pony), která mimo jiné přispěla i k malému vzrůstu miniappaloos. O jejich rozvoji v Evropě se zasloužilo hlavně Holandsko křížením koní původního amerického plemene appaloosa s různými plemeny ponyů. Výsledkem je atraktivní a oblíbený malý koník naprosto úžasné povahy.

spartacus.jpgToto plemeno není nijak staré, šlechtění začalo teprve před pár desítkami let. Původní cíl byl získat zmenšeninu jezdeckého koně. Do chovu velkých koní byla tedy postupně zařazována různá plemena poníků,  kteří měli přispět ke kýžené velikosti miniatur. 

Dnes se bohužel nedá s přesností říci, jací konkrétně byli použiti koně, typů těchto poníků je hodně. Někteří jsou podobnější spíše robustním britským ponyům, jiní jsou naopak zmenšeninami dlouhonohých jezdeckých koní. U miniappaloos, na rozdíl od zbylých typů miniaturních koní, však můžeme alespoň s určitostí tvrdit, že největší vliv na výsledný vzhled měla právě appaloosa, neboť velká část znaků plemene patří právě jí (včetně společného a pro plemeno jediného uznávaného zbarvení).

Charakteristika

Tento miniaturní koník dosahuje kohoutkové výšky maximálně 110 cm, ovšem výjimkou nejsou ani výšky 76-80 cm, nejčastější výška je potom +-90 cm. Je malé postavy s jemnou stavbou těla. Jeho hlava je malá s krátkými špičatými oušky a typickým světlým zbarvením v okolí očí a chřípí (stejně jako u appaloos), nasazená na kratším krku. Tělo by mělo být štíhlé s nevýrazným kohoutkem, nesené na štíhlých nohách s jemnými klouby a drobnými kopýtky s kvalitní rohovinou. Hříva a ocas jsou však na rozdíl od appaloos velice bujné a dlouhé. Všechny chody těchto miniaturních koníků jsou krátké a rychlé, ostatně jako je tomu u většiny poníků.scannen0015qu4.jpg

Povaha 

Pověstná klidná povaha appaloos byla příměsí krve poníků takříkajíc "okořeněna", výsledkem je koník spíše hravý a neposedný, což také sedí na většinu malých koňských plemen. 

 

 

Využití

Tito malí koníci jsou ve většině případů chováni jako společenská zvířata,k jízdě seappa_pouziti8.jpg kvůli své velikosti a stavbě těla příliš nehodí. I přes svou velikost však dokážou vyvinout neuvěřitelnou sílu, používají se tedy často do lehké zápřeže. Pro zdravého jedince tohoto plemene v kondici není žádný problém utáhnout vozík s dospělým člověkem. Lidé je též rádi učí různým cirkusovým kouskům a dalším vylomeninám, neboť jsou velice hraví a učenliví, zvláště zajímavé bývá například předvedení vedle velkého kolegy. appa_sulka2.jpg
Miniatury indiánských flekatých koní ale můžeme vidět také na skokových soutěžích, kde jsou koně vedeni na ruce, nebo samozřejmě na chovatelských přehlídkách. Nejčastěji jsou však chováni jako domácí mazlíčci a rodinní kamarádi, a to díky svému dobrému charakteru a přátelské povaze.

Zajímavosti 

Od ostatních koní appaloosu odlišují základní znaky  zbarvení, kterými jsou: skvrnitá kůže v okmini_appaloosa.jpgolí nozder, očí a genitálií, výrazně viditelné bělmo v oku a pruh nebo pruhy na kopytech. 

Plemeno miniappaloosa má se svým předkem indiánským koněm appaloosou mimo jiné společná především stejná kritéria pro zbarvení. Nenajdeme tedy mezi nimi žádné bělouše, vraníky či hnědáky, ale pouze "puntíkaté" koníky. I tady je však ještě dále systém, a to stejný jako u velkých kolegů. Vyskytují se ve všech zbarveních jako jejich velcí příbuzní, appaloosy.

 

Barevné varianty jsou:
appaloosa_blanket.jpgBlanket – tmavě zbarvený kůň s bílou "dekou" na zádi, která může či nemusí mít tmavé skvrny.
 

 

 

 

prince_2_wb_copyroan.jpgRoan – prokvetlá srst (převážně tmavé chlupy prokvetlé bílými), může nebo nemusí mít na zádi světlou "deku"
 

 

 

 

few_spotappy_.jpgFew-spot – bíle zbarvený kůň s pouze několika málo tmavými skvrnami
 

 

 

 

leopard_appy.jpgLeopard – bíle zbarvený kůň s tmavými skvrnami po celém těle 
 

 

 

 

snowflakeappaloosa.jpgSnowflakeznámá také jako sněhová vločka, tmavě zbarvený kůň se světlými skvrnami po celém těle

další varianty můžete najít také ZDE